Lucka 10Nu öppnar jag tionde luckan i julskafferiet.

Som eit barn är den norska versionen av Som ett barn.

Som ett barn är nog den av mina visor som fått allra mest spridning. Den är översatt till danska och till norska, den har spelats på bröllop och dop, texten har lästs som dikt i olika sammanhang och den har fått plats i föreställningar och på skivor. Andra artister har tagit upp den på sina repertoarer  - exempelvis Liv Kreken, Pär Sörman och Pelle Lundholm.

Igår skrev jag lite om arbetsmetoder för låtskrivande. Jag nämnde Ruvningsmetoden - då det gäller att ha tillit och tålamod att vänta utan att få panik, att våga ruva för att så småningom kunna ta emot låten då den "kläcks".

En annan metod är Plockmetoden (eller Fångstmetoden eller Ta emot-metoden... kärt barn har många namn). Det handlar om tillit här också, förstås. Man skulle också kunna kalla den Varaberedd-metoden.

Som ett barn kom precis så. Jag kan inte säga hur eller när eller i vilket sammanhang jag fick idén, eller om det ens var en idé. Plötsligt var visan bara där och jag råkade vara beredd att plocka den, fånga den, ta emot den. Jag tror det tog en halvtimme, om ens det. Det var nästan magiskt.

Jag har sjungit Som ett barn sedan 1998, på nästan varje solokonsert. Den var med i föreställningen Den Mänskliga Faktorn 2000, den kom med på samlingsalbumet Vismosaik 2001, den översattes till danska och kom ut på skiva i Danmark 2003, den var med på mitt debutalbum 2007. Och 2012 bad norska visartisten och låtskrivaren Liv Kreken (som jag har spelat ihop med både i Norge och i Finland) att få översätta den till norska och spela in den till sitt soloalbum nummer två, Dim Sum (2013). Nu senast har den hamnat på ytterligare ett samlingsalbum, Sånger till mitt älskade barn som kom 2014.

Jag blir så glad och stolt och tacksam varje gång jag hör att någon sjungit Som ett barn! Och att den till och med blivit översatt och inspelad på flera andra språk. Den lever helt sitt eget liv numera.

Här hör du alltså Liv Krekens fina norska version Som eit barn. Den som spelar gitarr så vackert är Gunnar Nordén. Han har också producerat såväl låten som hela albumet Dim Sum.Klicka på bilden så kommer du till Liv Krekens hemsida. Foto: Adam Lundquist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar