Lucka 22Nu öppnar jag lucka 22 i julskafferiet.

Julkort från Ekenäs är en julvisa. Och det är också en unik visa i mitt skafferi, för det är den (hittills) enda visa som jag specialskrivit åt en annan soloartist.

Det började för lite mer än ett år sedan. Det blippade till i min dator där jag hade Facebook-sidan öppen. Jag hade fått ett meddelande:
"Jag för min del har bestämt för att göra en julskiva i sommar! För lansering till Årets Stora Julkonsert 2014. Har du nån jullåt på lut nånstans, som du tror att kunde passa mig, så får du GÄRNA testa den på mig!"

Meddelandet var från min gode vän och kollega Thomas Lundin, som jag nämnt tidigare här i kalendern - i lucka 3 och lucka 18. Ja, det stod mer i meddelandet men det var just det här som jag hoppade till lite inför. Och jag svarade snabbt:
"Jag har tänkt på dig i de banorna redan faktiskt. Det var väl något som viskade i universum..."

För jag hade tänkt på Thomas för en specifik låt, en som jag inte fått färdig och som låg i arkivet och väntade. En annorlunda julsång om de frusna och små. En Stilla Natt var arbetsnamnet. Många gånger hade jag tänkt att jag skulle ta fram den och göra den klar, men än hade det inte blivit av. Men nu, så!

Jag hade mött Thomas 2005 när vi båda spelade på en visfestival i södra Finland. Thomas som soloartist, jag tillsammans med Lill-Britt Siv. Sedan dess hade vi jobbat ihop i flera olika sammanhang.  Främst och längst hade vi samarbetat med vår föreställning "Tankar från en väntsal" som sedan premiären 2010 i perioder hade turnerat runtom i Finland och Sverige i korta och längre perioder. Många och långa bilresor, många och långa kvällar i hotellbarer och restauranger och många och långa samtal om stort och smått, viktigt och roligt. Om musiken, livet, kärleken, familjen. Vi visste ganska mycket om varandra. Vi hade fantastiskt roligt - samtidigt som längtan efter nära och kära alltid var närvarande. Precis så dubbelt var det - är det! - att vara på turné. 

Nu var det en vecka kvar till jul, och Thomas hade just kommit hem till Ekenäs och familjen från sin senaste turné (Årets Stora Julkonsert 2013).  Jag visste hur mycket han hade längtat, och jag visste också hur viktig julen är för honom. 

Ute föll snön, och det hade börjat skymma. Jag tände ljusen i den stora ljusstaken och  så gick jag ut från köket, genom hallen på väg mot sovrummet, en promenad på cirka tjugo steg i vår lägenhet i Borgå. Medan jag gick hann jag tänka "Julsång...julkort...det finns en låt som heter Julkort från New York...men Julkort från Ekenäs...?" och precis utanför badrumsdörren förstod jag att jag inte skulle skriva färdigt En Stilla Natt. Thomas egen julvisa skulle bli Julkort från Ekenäs. Inte ett julkort som han skriver utan ett som han läser.
Den tog ett par timmar, från första idéfröet till färdig blomning. Jag behövde bara återvända till turnéminnena så fanns bilderna där: hotellbaren med pianisten, Stora Torget, upprymdheten efter en föreställning, applåderna, glädjen och tacksamheten över det underbara yrke som vi har - och längtan efter familjen. Den där dubbelheten. Musiken kom samtidigt med texten. Nästa dag finputsade jag, och sedan mailade jag över den till Thomas. Och han tyckte om den.

Thomas julskiva "Julnostalgi" släpptes i november i år. "Årets stora julkonsert" har turnerat i Svenskfinland i november och december för utsålda hus och stående ovationer. Och där har Julkort från Ekenäs fått vara med. 

Och En Stilla Natt, vad hände med den egentligen kan man ju undra? Jo den ligger kvar i arkivet och väntar. Kanske får den komma fram och bli färdig lagom till nästa jul. Hur det än blir med den saken så hoppas jag att jag får skriva fler låtar för andra artister, för det här var fantastiskt roligt! 

På inspelningen medverkar Thomas Enroth på piano och dragspel, Tom Forsman på gitarrer och mandola och Måns Aldén på bas. För inspelning och mix svarar Kjell Lolax i A.I.M. Studio. Producent: Thomas Enroth.
Fotot i filmen kommer från ett gammalt vykort. Jag tror att det är från Falun.
Thomas hemsida hittar du här.

"Julnostalgi" kan beställas från flera webshopar. 
Om du klickar på bilden kommer du direkt till en av dem - Ginza. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar