Lucka 9Nu öppnar jag nionde luckan i julskafferiet.

Och presenterar ytterligare en genre: barnteatermusik!

Vaggvisa för lessna hundar är en av sångerna i den finlandssvenska barnpjäsen Hotell Tassen som producerades i samarbete med Folkhälsan i Finland och spelades på turné under mars 2011.

Vintern 2010 fick jag en förfrågan av den finlandssvenska skådespelerskan och regissören Marina Motaleff om jag kunde tänka mig att skriva musik till en barnpjäs. Pjäsen vände sig till barn i åldrarna 4-9 år, och handlade om två hundar som övergivits och hamnat på ett hundhotell. Temat i pjäsen var skilsmässor, och för att det inte skulle bli för tungt och svårt ville de ha med sånger i föreställningen.
Och jag var så klart intresserad, så inom kort damp det ner ett kuvert i brevlådan med manus och några idéskisser till sångtexter. Jag fick också veta att jag hade i princip fria händer vad gällde både text och musik, och att det behövdes fyra-fem sånger. Senare under våren träffade jag Marina och hennes medspelerska Marjorita Huldén, och då fick jag lite mer 'kött på benen' vad gällde hundarnas personligheter.
Sen var det bara att sätta igång.

Det finns minst lika många arbetsmetoder för låtskrivande som det finns låtskrivare, tror jag.  Själv har jag en uppsjö av olika metoder - och i det här projektet fick jag användning för Ruvningsmetoden. Det vill säga att det är en väldigt lång period av funderande och promenerande innan det händer något konkret. Det gäller bara att ha tillit under själva ruvningen - gränsen till skaparvånda och medföljande panik är hårfin, särskilt när det handlar om beställningsjobb med en deadline...

Veckorna och månaderna gick. Inget hände. Jag försökte vara cool.
En morgon vaknade jag med en färdig melodi i huvudet. Det händer ofta att jag går omkring med musik inom mig, melodierna kommer och far. Men den här var speciell. Jag visste att jag var tvungen att fånga den, så jag gnolade in den på min mobil direkt. Texten kom strax därefter.

Där hade jag alltså gått i ett par månader, med manuset och sångtextskisserna och bilderna ur minnet av mötet med Marina och Marjorita i huvudet. Tuggat och funderat. Sovit på saken. Låtit mitt undermedvetna jobba. Ruvat. Och nu var det dags för kläckning.

På två dagar gjorde jag fem sånger. De handlade om vänskap, om rädsla för det okända, om hur man kan vara snäll och lugn utanpå men ha en massa svarta monsterfåglar inuti, om hur det kan kännas när man blir orättvist behandlad och om att bara vilja ha tillbaka det trygga som varit.
Av bara farten blev det en sjätte också: Vaggvisa för lessna hundar.

Jag fick hjälp av Gunnar Nordén att spela in dem i enkla skissversioner. Och det är en sån skissversion du kan höra här (de instrumentala partierna ger plats för skådespelarnas repliker).
Sedan arrangerades sångerna i Finland av Pirjo Högberg som också spelade in dem som musikbakgrunder till föreställningen.

Det var fantastiskt roligt att se den färdiga föreställningen! Och att skriva musik för teatern är något jag gärna skulle göra fler gånger.

Foto: Folkhälsan
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar