Lucka 12Nu öppnar jag lucka 12 i julskafferiet.

Efter festen är en kabarémusikalvisa som råkat få samma titel som Barbro Hörbergs visa från 1974. Men där slutar likheterna. För där Barbro Hörberg beskriver gemenskapen och lugnet i tvåsamheten en sen lördagskväll då gästerna gått hem, handlar den här Efter Festen om livet efter bröllopsfesten, när romantiken skymts av tvätthögar, dagishämtningar och Att göra-listor.

Visan är skriven direkt för kabarémusikalen Den Mänskliga Faktorn som spelades på Scala-teatern vintern/våren 2000. Förutom jag själv medverkade Margareta Hjern, Pontus Helander och Per-Anders Ericson, vi ackompanjerades av ett femmannaband under ledning av Bosse Bjerkerot och för regin stod Catherine Parment. I föreställningen ingick fjorton sånger, av vilka de allra flesta var specialskrivna och hur det ledde fram till en kabaré berättade jag tidigare i lucka 7.

Temat för Den Mänskliga Faktorn var hjärtat. Hjärtat som ställer till det och gör så att det mesta hamnar upp och ner och ruskas om, på gott eller ont. Det handlade om kärlek. Om längtan, drömmar, passioner.  Och med Efter Festen ville jag göra en låt om vad som händer sen. När filmen är slut och det är dags att vakna ur den romantiska drömmen och livet lunkar på mellan dagishämtningar, tvätt, gröt och falukorv.
Det kan nog hända att jag blev lite inspirerad av filmen Adam och Eva, men lika mycket eller mer hämtade jag inspirationen ur 50- och 60-talsschlagers. Och så lite ur mitt eget liv, och lite ur sånt jag hört någon säga på bussen. Jag hade väldigt roligt när jag skrev den.

Efter festen har aldrig figurerat i några andra sammanhang än Den Mänskliga Faktorn. Därefter hamnade den i låtskafferiet. Någonstans i gömmorna kan det hända att videon från sista föreställningen finns kvar, men annars finns bara en demo som spelades in hösten 1999 i Studio Eastman. Den var redan från början tänkt som en duett, och på inspelningen här sjunger jag tillsammans med Pontus Helander - och det var också vi två som framförde låten i föreställningen. Pontus är verksam som skådespelare, sångare och regissör och har stått på de flesta av Sveriges teaterscener. Just nu spelar han i Sound of Music på Östgötateatern i Norrköping.

Så här såg vi ut på den tiden:
Naturella... Fr. v: Anna Döbling, Pontus Helander, Margareta Hjern, Per-Anders Ericson.
...och med smink och kostym. Fr v:  Margareta Hjern, Per-Anders Ericson, Anna Döbling, Pontus Helander.

Bilderna i filmen har jag lånat från brollopstorget.se, ica.se, vetenskapshalsa.se och designworld.se.
Bilderna från den Mänskliga Faktorn är mina privata, men vem/vilka som tagit dem kommer jag tyvärr inte ihåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar