Lucka 20Nu öppnar jag lucka 20 i julskafferiet.

Urban Cowgirl är en countrypastisch, och ett tidsdokument*. Som det brukar heta: "Alla likheter med verkliga personer och platser är helt slumpartade" - fast i det här fallet har verkligheten i alla fall inspirerat.

Jag tror att det började 1998 eller 1999. Jag hade läst en artikel i en tidning, där en kvinna skämtsamt beklagade sig:
- Det spelar ingen roll att jag har ett jätteroligt jobb där jag får utvecklas, att jag har hög lön, att jag reser mycket eller att jag bor bra. När jag är hemma och hälsar på är det enda de frågar när jag ska gifta mig och slå mig till ro.

Min fantasi gick igång direkt. Jag fick massor av bilder i huvudet, och jag tror att visan föddes där och då. Det gick fort att skriva den, och det var väldigt roligt. I refrängerna lät jag huvudpersonens släkt och vänner ställa frågan "Varför är du inte gift?" "Varför är hon inte gift" medan hon själv fick berätta historien i verserna. Visan blev nästan som en liten teaterpjäs. Att det skulle bli en countrypastisch var givet från början, melodin som kom tillsammans med bilderna inbjöd till det. Och titeln Urban Cowgirl (som jag helt fräckt stulit från filmen Urban Cowboy) förstärkte den idén. Jag försökte också hitta schablonbilder från gamla countrylåtar och melodramatiska romaner för att förstärka det här. Bilderna blev kanske mer till karikatyrer i visan, men jag tillät dem att vara det.

Urban Cowgirl hade en given plats i Den Mänskliga Faktorn. Där sjöng jag den vintern och våren 2000, men sen åkte den in i låtskafferiet. Och där låg den fram till 2003 och Lill-Britt Siv.

När vi bildade Lill-Britt Siv bestämde vi att vi skulle koncentrera oss på egna låtar först och främst. Ja, med tiden smög sig den ena efter den andra coverlåten in på repertoaren, men från början var det alltså eget material som gällde. Som jag tidigare berättat i lucka 7 var Vem som helst självklar från allra första början. Sen satte jag igång med att inventera. Och så hittade jag Urban Cowgirl. Kanske den skulle passa oss? Ja det gjorde den, som hand i handske.

Vi spelade den på de allra flesta av våra spelningar, och det var lika roligt varje gång. Med tiden fick den internt smeknamnet Urban (med svenskt uttal). Och  när det blev dags att spela in vår första ep 2004 var den med. Björn Zetterqvist kom med sin inspelningsutrustning till vår replokal i Fryshuset och där spelades alla låtarna in. Och det är den inspelningen du hör här. Bilderna i filmen är tagna av Rhys Jones, förutom spelbilden (från Liljendalvisan i Finland) där fotografen är okänd.

God-Britt Jul! 
Stående fr v Grå-Britt Sträng, Loll-Britt Pop och Stil-Britt Fin. 
Sittande Lugn-Britt Loj. 
Foto: Jonas Norén.

*) 1998 var det fortfarande mobiltelefoner som gällde, och långt ifrån alla hade en. Och en lön på 40 000 kronor räknades som väldigt hög. Det här skulle ju snabbt ändras, visade det sig. Mobiltelefonerna blev fler och fler och nyare och nyare, och sen kom ju surfplattor och smartphones. Så när Urban Cowgirl togs upp på Lill-Britt Sivs repertoar fick hon så småningom en rejäl löneförhöjning till 60 000. Men mobiltelefonen fick vara kvar.


2 kommentarer: